L’Església i el campanar

Campanar gàrgoles Sant Marti Vell

Visites Guiades a l’església i el poble de Sant Martí Vell

Temple d’origen romànic reconstruït al segle XVI, del que ja se’n parla en documentació de l’any 1035, juntament amb un castell avui desaparegut, que es creu s’ubicava davant el temple.

L’església fou reedificada en part el 1433 i es va acabar en l’any 1585. Recentment, el 2012, es va fer una actuació de restauració en tots els àmbits, bona part de la qual sota el mecenatge de la Fundació Elsa Peretti.

La planta és d’una sola nau, amb quatre capelles i absis, coberta de volta de creueria amb claus amb escultures. La façana és renaixentista amb un frontó triangular i rosetó central. Té una galeria de dotze arcs al llarg de tot el frontis. En la restauració es va fer un aixecament arqueològic que va determinar que l’espai ha estat ocupat des del s. II aC. En una capella de la mateixa església hi ha una petita mostra i uns plafons informatius de les tasques arqueològiques realitzades.

El campanar gòtic, de planta quadrada, és de finals del s. XVI, i destaca per la seva esveltesa i la coberta en forma piramidal. Exteriorment, destaca especialment per la gran quantitat i el bon estat de conservació de les gàrgoles, que representen un bestiari escultòric divers.

El parament interior és arrebossat excepte en una part de l’absis que presenta els carreus vistos. En les tasques de restauració es van descobrir i repintar els dracs que decoraven tots els arcs de volta, partint de les claus de volta, també decorades amb imatges de sants i bisbes. Aquesta particularitat dels dracs pintats als arcs de volta responen a un model iconogràfic propi de l’època de la contrareforma, que es troba també a l’església de Sant Feliu a Girona, a la Catedral de Girona, a Fornells de la Selva , a Sant Pere de Ripoll i altres esglésies i catedrals de l’època.

També cal destacar una pintura gòtica sobre fusta, la pila baptismal, i dues capelles laterals, una amb la talla de Sant Martí, i l’altra amb una Mare de Déu, obra contemporània donada per Elsa Peretti, acompanyada amb dos canelobres de pedra també de talla contemporània.